Mange gamle kortspil og andre spil har tilfælles, at der er en del debat om oprindelsen. Det samme gælder for blackjack, som vi skal beskæftige os med i denne artikel. I dag kommer vi nemlig ind på historien bag blackjack, som går flere hundrede år tilbage i historien.

Blev Blackjack spillet i Det Antikke Rom?

Myten går på, at blackjack blev spillet i Det Antikke Rom. Nogle personer mener, at et spil, der minder om nutidens blackjack, blev spillet med træblokke. Der var det samme mål at nå op til en værdi af 21 uden at gå over det.

Kortspillet 21 i Spanien

Der er mange populære kortspil, og blackjack er et af dem. Forgængeren til Blackjack er 21, som kan dateres tilbage i Spanien og Frankrig. Kortspillet blev først nævnt i den spanske ordbog tilbage i 1611, hvor det blev omtalt som ”ventiuno”, hvilket er 21 på spansk.

Et par år senere blev spillet beskrevet i en bog af Miguel de Cervantes, som er verdensberømt for Don Quijote. Den spanske forfatter var glad for at spille pengespil. Hovedpersonerne i hans bog benævnt Novelas Ejemplares var Rinconete og Cortadillo. De var dygtige til at spille Veintiuna, som altså er forgængeren til blackjack.

Den franske udgave af Vingt-un

I Frankrig kan spillet dateres tilbage til 1768, hvor det blev nævnt i Mercure de France. Det blev beskrevet under navnet vingt-un. Spillet blev omtalt som værende moderne, men utrolig gammelt, som en reference til bogen af Cervantes.

Det siges, at det var Napoleons yndlingskortspil. Spillet Vingt-et-un, som betyder 21 på fransk, blev spillet frem til slutningen af det 19. århundrede. Det er udgået den dag i dag, men eksisterer altså i form af det moderne blackjack.

Blackjacks oprindelse i Storbritannien

Spillet blev også registeret i Storbritannien i 1770’erne og 1780’erne. Det blev blandt andet omtalt i en komedie med titlen Dissipation. De første regler blev udgivet under vingt-un. I 1850’erne om der mere avancerede regler, hvilket gjorde, at spillet begyndte at minde om Pontoon på alle facetter på nær navnet.

Poonton er den britiske udgave af 21. Navnet på spillet går tilbage til Den Første Verdenskrig. Dog står det klart, at spillet går længere tilbage i historien. For eksempel kan reglerne i ”Trumps” fra 1870 vise en klar forbindelse til det kortspil, som senere blev til Pontoon.

Vingt-uns popularitet i Nordamerika

Det siges, at Vingt-un blev introduceret i USA i begyndelsen af 1800’erne. Andre kilder fortæller, at det blev introduceret i forbindelse med Den Første Verdenskrig. Det siges, at spillehuse tilbød bonus til at motivere spillere til at spille den tidlige udgave af blackjack i 1930’erne.

Sådan fik blackjack sit navn

Kortspillet blackjack har et engelsk navn. Det fik det i Nordamerika. Historien går på, at spillet gik fra at hedde vingt-et-un til blackjack, da dealere tilbød større gevinster med en bestemt hånd. Denne hånd var ”Black Jack”. Det vil sige en hånd med spar knægt eller klør, som førte til større gevinster. Siden da har blackjack haft sit navn i stort set alle lande i verden.

Sådan opstod strateggierne

Det siges, at den første strategi til Blackjack, kom fra Roger Baldwin, Wilbert Cantey, Herbert Maisel og James McDormett. De udgav den optimale strategi til blackjack i Journal of the American Statistical Association i september 1956.

Kort tid efter lod Ed Thorp sig inspirere af Baldwins udregninger til at udgive en bog med titlen Beat the Titler, som først kom på gaden i 1963. Tre år senere kom den med en opdateret strategi for blackjack.

I 2002 åbnede Barona Casino i San Diego i Californien en Blackjack Hall of Fame. Blandt andet er Roger Baldwin, Wilbert Cantey, Herbert Maisel og James McDormett en del af dem. Det samme gælder Ed Thorp. Ligeledes er Peter Griffin, som har skrevet The Theory of Blackjack og Grosjean, der står bag Beyond Counting, også en del af den Hall of Fame.

Popularitet af det moderne blackjack

Der er mange grunde til, at blackjack er blevet til et populært kortspil nu til dags. Først og fremmest er den moderne udgave af Vingt-un utrolig nem at sætte sig ind i. Ligeledes er det blevet omtalt i flere moderne medier.

Det gælder helt fra tiden med Cervantes bog til nutidens film og serier. For eksempel har filmen 21 Blackjack med Kevin Spacey i høj grad bidraget til spillets popularitet. The Gambler, The Hangover og en lang række James Bond film har også bidraget til at der er mange, som spiller blackjack nu til dags.

Blackjack på nettet

Nu til dags spiller mange personer blackjack på internettet. Du kan spille mange forskellige varianter af kortspillet, som går flere hundrede år tilbage i historien. Derfor vil kortspillet nok fortsætte langt ud i fremtiden, da det kun bliver mere og mere populært.