Denne artikel er udgivet i samarbejde med Media Folk

Sport er et medrivende fænomen, og for mig sker det tit, at følelserne løber af med mig, når jeg placerer mine væddemål på sportsbegivenheder. Jeg fristes ofte af pludselige indskydelser og blind optimisme, må jeg indrømme. Andre spillere formår dog at holde hovedet koldt og se på diverse sportsgrene med mere analytiske briller, når de spiller på udfaldet af sportsbegivenheder. Hvad er deres hemmelighed mon? Lad os prøve at skabe et overblik over deres indgangsvinkler for at se, om det er noget vi kan lære af dem, eller om vi bare må konkludere, at det er for avanceret for hobby-gamblere som du og jeg.

Det lange, seje træk

For Jacob Hansen, der er blandt Danmarks mest kendte professionelle spileksperter, handler det kort sagt om at finde odds, som spiludbydere har sat forkert. Det er en langvarig proces, og det handler ikke om at vinde mange penge på et enkelt væddemål. Det handler om at vinde penge over flere hundrede kampe og have en stabil profit. For Jacob Hansen ligger profitten i gennemsnit på ca. 5 %. Det lyder måske ikke af meget, men 5 % bliver rigtig mange penge over tid.

Jacob analyserer hver dag et væld af odds. Af dem udvælger han nogle få, som han simpelhent synes er sat forkert. Det er især fodbold, han spiller på, og han går ikke bare efter at oddse på, hvem der vinder kampen. Han spiller ofte på meget specifikke udfald som antal gule kort, mål og hjørnespark for at have et større udbud af væddemål, hvor spiludbyderen potentielt har sat et odds for højt.

Jacob Hansen har siden 2002 været professionel inden for spilverdenen, først som journalist på Tipsbladet og nu som professionel gambler. Hvis du vil læse mere om Jacobs tips, kan du tjekke hans hjemmeside Pengeibanken.dk ud, hvorfra du også kan følge hans profiler på YouTube, Facebook og Instagram.

At gå imod strømmen

Svenske Labib Hyder, der er ekspert hos bettingsitet 888 Sport, går meget op i, at man skal tænke alternativt, når man spiller. Laver du f.eks. en tipskupon, og gætter du alle kampenes udfald rigtigt, skal du dele præmien med tipskuponens andre vindere. Jo flere vindere, desto lavere bliver din præmie altså. Vinder favoritterne i de respektive kampe, vil der typisk være mange flere vindere.

Princippet gælder også for andre type væddemål, da et odds ofte vil følge strømmen af, hvordan flertallet placerer deres væddemål. Jo flere der spiller på favoritten, desto højere vil oddset være for favorittens – evt. den undervurderede modstander. Har man øje for det, kan man vinde væddemål med rigtig høje odds.

Man skal dog ikke bare blindt gå imod strømmen. Man skal vælge de rigtige outsidere og have den rigtige timing.

I sin artikel om Topptipset tips, fremhæver Labib et simpelt tip. Den bedste måde at spotte en overraskelse på er at se fodboldkampene. Det lyder enkelt, men mange inden for bettingverdenen, inklusiv spiludbydere, går meget op i statistik. Skal man se igennem statistikken, skal man holde godt øje med, hvordan hold og enkelte spillere præsterer på banen.

Find din niche

Den danske oddser Stephan Paaskesen er tidligere speedwaykører – en sport, som få mennesker kender i dybden. Det inspirerede Stephan til at begynde at spille. Han kunne simpelhent se et mønster i, at han var bedre end spiludbyderne til at bedømme chancen for et bestemt udfald i speedway. Et af hans første spil var et væddemål på, hvem han anså som en favorit til at vinde et polsk speedwaygrandprix til odds 17, et meget højt odds for en favorit. Væddemålet gik hjem med en stor pengepræmie som følger.

Stephans spiltips har gjort ham til en af Danmarks førende motorsportseksperter. Ud over speedway spiller han også meget på Formel 1.

Den grundige analyse

For Jesper Helmin, der er tidligere redaktør på Ekstra Bladets tillæg Xpert Odds, er indgangsvinklen mere kvalitativ fremfor kvantitativ. Selvfølgelig hjælper statistik, men nogle gange handler det f.eks. i fodbold om at kigge på dagens holdopstillinger og på baggrund af dem lave sit væddemål.

Indikerer startopstillingen en offensiv eller defensiv taktik? Det har betydning for mange mål, der bliver scoret. Vil en bestemt type spiller blive placeret over for en anden bestemt type spiller? Det kan have indflydelse på, hvem der bliver kampens første målscorer. Er evt. profiler på bænken pga. skader eller et travlt kampprogram? Det kan vende favoritværdigheden helt på hovedet.

For spiludbydere er det svært at nærstudere en kamp i så specifikke detaljer, så ud fra en start 11’er kan man ofte se nogle sandsynlige udfald, som spiludbyderen ikke har haft øje for.

Jesper Helmin er i det hele dybt passioneret omkring fodbold, og det forklarer nok hans kvalitative indgangsvinkel. I dag er Jesper medejer af fodboldforlaget Helmin & Sorgenfri.

Jeg har helt sikkert selv fået inspiration til mit næste væddemål. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra arbejde, men det er også spændende vinkler, som jeg tror giver en mere underholdene tilgang til spil. Næste gang jeg spiller, vil jeg måske basere væddemålet på en start 11’er eller prøve at finde en fodboldliga eller sportsgren, hvor chancen for, jeg har relativt meget indsigt ift. spiludbyderen, er stor.